Megemlékezés

a zene, amely egységbe forraszt és a mindentudást sugározza...

Moderator:Mod Ungarn

Post Reply
Franciscus
Posts:18
Joined:Sun 15. Feb 2015, 20:02
Location:Szombathely, Magyarország
Megemlékezés

Post by Franciscus » Thu 9. Jun 2016, 23:09

Öt évvel ezelőtt halt meg Szabados György. A megdöbbenést gyász követte, nekrológok tucatjai méltatták immáron abbamaradt munkásságát. Testi maradványait tiszteletadással kísértük utolsó útjára. Aztán csend…
- Ennyi lett volna? – tűnődtünk kissé megütközve és tanácstalanul.
De nem, mert szelleme feltámadt és készül befutni halál utáni, ki tudja, meddig ívelő pályáját. Többek között ezen a honlapon is.

Én magam – noha tisztában vagyok szellemi hagyatékának sokrétűségével – Szabadost elsősorban muzsikusnak tartom. Igazi muzsikusnak. Talán John Coltrane szavaival tudom legjobban megvilágítani, hogy milyennek:
„…Muzsikusnak lenni hatalmas valami. Nagyon, nagyon mélyre hatolsz általa… A zeném annak a spirituálisnak a kifejezése, ami vagyok – a hitem, a tudásom, a lényem…”

User avatar
Rudolf
Administrator
Posts:84
Joined:Sun 15. Feb 2015, 10:12
Location:Kirchgasse 13 D - 97225 Zellingen

Re: Megemlékezés

Post by Rudolf » Fri 10. Jun 2016, 06:37

Zum Gedenken an unseren großen Freund:

"Diese Musik ist das vom Herzen in Musik gesetzte Universum" (Sully Prudhomme - französicher Schriftsteller)


http://www.jazzma.hu/hirek/2016/06/10/s ... kus-tarsai
http://www.jazzma.hu/hirek/2016/06/10/5 ... dos-gyorgy
http://www.jazzma.hu/hirek/2016/06/10/s ... -tovabb-el

George
Posts:1
Joined:Wed 29. Jun 2016, 12:53

Re: Megemlékezés

Post by George » Thu 30. Jun 2016, 13:28

Tisztában vagyok azzal, hogy ez az írás jelenleg nem tud kikerülni Szabados György honlapjára azon magasztos megemlékezések közé amelyek szalonképesek és megfelelően méltók emlékéhez. Fél évtizeddel tragikusan korai halála után azonban mi a számkivetett mostohagyerekek már látjuk a drámai hatását művészetének azokban a zenei műfajokban is melyek a mestert nem igen késztették méltató vagy közömbös szavakra ha hallott egyáltalán felőlük. Szabados György nem szerette az elektromos műanyag zenét és a hitvány Jazz- Rock kultúrát. Számos komoly irodalmi művében felhívta veszélyeire és romboló hatására a figyelmet. Végletekig kitárgyaltuk kulturális magazinok hasábjain a magyar zenei néplélek viszonyát az efféle sehova nem vezető suhanc zenélgetésről. Életművét ismerve ma már mindenben igazat adok ennek és jó emlékkel hajlok meg azon bölcsességek előtt melyeket erről mondott. Már életében is azonban önkéntelenül hatott zenéjével ezekre a (baráti és zenei körében semmire nem tartott) műfajokra! Ezen kommersz zenék művelői, művészete és emberi nagysága láttán nem ritkán új utakra léptek és volt nem kis számmal aki felhagyott ezzel a "piaci" zenei koncepcióval. Ma már ennyi év távlatából egyértelműen látszik, hogy elementáris hatással volt a magyar zenére és nem csak a szúk baráti körében, vagy a zenésztársak és közönsége komfortkörnyezetében. Kimondhatjuk, hogy mély visszafordíthatatlan folyamatot indított el a felszín alatt és tektonikai szintű maradandó elmozdulás történt a magyar zenei műfajok mindegyikében még ha erről a legszűkebb családjában sem tudtak!
Ez nem feltétlenül látszik látványosan de mindennapokban már érezhető. Ennek elhallgatásában és letagadásában azonban sokan érdekeltek a show business vámszedői körében épp úgy mint egyes zenei körökben. Már életében is attól retteget egy rakás sztárnak felfújt hitvány zenész, hogy művészete széles közönséget kap és akkor mivé lesz a műanyag sorsa tehetségtelen konkurenciaként a zenei piacon. Mára azonban sokan elkezdtek olyan zenei invenciókról elgondolkodni és beengedni egyes elemeket egy kommersz populáris irányzatba amely egyértelműen az Ő művészetének hatása. Mások alternatív utakba is kezdtek és kipróbáltak olyan zenei dolgokat is amely nem volt nyilvánvaló a megélhetési zenélésük mindennapjaiban. Volt aki csak jobban érezte magát és nem gondolta magát zenei eretneknek. Voltak olyanok is akik szembementek Manageri kommersz érdekekkel és tanácsát követve kiálltak a saját zenei koncepciójuk mellett, ami ma nem kis bátorság!
Azt hiszem azok jártak a legjobban akik az életvitelüket is igazították tanácsaihoz. Volt aki leszokott drogokról és a kommersz műfaj beteges kísérő jellemzőjeként italról és dohányzásról, mértéktelen káros szenvedélyekről is lemondott. Ilyen értelemben Szabados György mint orvos is messze megállta a helyét.
A neveket nem tisztem felsorolni és nem igen lenne rá terjedelem. Mindenki aki nem feledkezett el a "nagy karrier" építésben a zene szakrális fogalmáról ide tartozott! Könyvei bibliaként jártak kézről kézre és mondásai szállóigévé váltak az Őt tisztelő zenész körökben. A legjobb az volt mikor már azt sem tudták, hogy valójában ez a poén tőle ered! Az öröksége életre kelt és a saját útját járta...
... és akkor megérkeztünk a kínos mondanivalóhoz.
Jogunk van e emlékezni róla nekünk?! ... akik nem is lennénk ha nemzetünk szellemi befogadóképessége a hétköznapjait az Ő zenéjével élné meg. Van e létjogosultsága közölünk külvárosi proli rock zenészeknek bár mit is felemlegetni róla.
Nem nehéz rájönni, hogy egykori tanítványainak és közvetlen emlékét őrző barátainak sincs ez ínyére. Nekik jobb lenne ha művészete megmaradt volna egy befejezett egyenlegnek melyet csak Ők tudnak hitelesen továbbvinni és tolmácsolni egy általuk megnevezett beavatott nemzedéknek. Azt senki nem gondolta, hogy egyértelműen látszik, hogy mint a legnagyobb apostol szelleme kiszabadult a palackból és valódi művészet lett belőle, mely már a senki földjén a szubkultúrában is talál követőket!
Zenei hagyatéka nem szorul magyarázatra és egyre inkább új éltre kel a továbbgondolt és letagadott hangzásokban. Így van ez jól. Én személy szerint érzem, hogy így is akarta. Ránk hagyott műveiből kihallik, hogy gondolt azokra is akiket eltévedt zenészeknek tartott és látta a halvány reményt a hamis kisstílű zenészek jó útra térésében. Még zenei ellenségeivel is jól bánt! (sajnos voltak jó néhányan) Innen a kommersz műfajokból életében hozzá sem mert szólni senki, mert a lelkiismeretével játszott. Aki egyszer is látta, vagy hallotta zenélni szembesült a saját silányságával és titkos elhallgatott hátsó szándékával. Ma nagyon sokan látjuk azt és félve nézzük, hogy puccos helyeken divat lesz Szabadost hallgatni és hányan is akarnak utólag minden hozzáértés és megérintettség nélkül elúszkálni a művei sekély felületén. Ma azonban többen vannak azok akik tehetnének valamit média és hatalmi szinten, hogy a Szabados életmű megismerésre kerüljön végre (nekik is ébredni kéne). Nagy veszély van abban is ha csak egy szúk kör vagy társadalmi csoport fogja fel kultúraként művészetét! Nagysága kijelenthetjük, hogy Bartók és Kodály utáni időszak legnagyobb zeneszerzőjévé emelte. Nem szeretnénk ha letudná az állam azzal a felelősségét, hogy néhány utcát vagy tanintézményt elneveznek róla. Filozófiai műveit minél elébb a mindennapi egyetemes magyar kultúra részeként tananyaggá kell tenni már a kezdetektől. Ő hozta el ugyanis a valódi változást! Lesz olyan időszak a magyar életben, hogy ezen tudás nélkül a fennmaradásunk is kérdéses. Ez a változás azonban nem sajátítható ki egyes zenei körökre és nem cenzúrázható a végletekig. Ha lát minket odaátról, már tudja, a valódi öröksége jóval nagyobb és nehezebb mint az ma felfogható, de jó úton van! Az igaz magyar hangok útján melyet Ő naponta tett meg a kálváriáig a billentyűs keresztel a hátán. Mindenkinek szívből ajánlom, hogy bátran menjen végig rajta.

Post Reply