Írások III. - gondolatok

...nemcsak a zenében, hanem az irodalomban és egyéb művészeti ágakban

Moderator:Mod Ungarn

Franciscus
Posts:18
Joined:Sun 15. Feb 2015, 20:02
Location:Szombathely, Magyarország
Írások III. - gondolatok

Post by Franciscus » Thu 28. Jan 2016, 21:39

Jó estét! Olvasom az interjú-kötetet, ide-oda lapozgatok, elmélyedek egyikben-másikban, majd módszeresen nekilátok. A beszélgetések nagy részével már találkoztam, jó részükkel salátává olvasott példányokban, vagy alig kiböngészhető szamizdatokban. Jó érzés most egy szép kiállítású, tisztán szerkesztett kötetben viszontlátni őket eddig ismeretlen társaikkal együtt.

Eszembe jutnak Kodolányi Gyula gondolatai, amiket a Szabados-házon elhelyezett emléktábla avatása alkalmával nyilatkozott: „…fontos dolog, hogy Ő (Szabados) egészen különlegesen képzett volt, mint író is. Az Ő eredeti gondolatai kitűnő esszékben öltöttek testet, de talán még sokkal nagyobb, tágabb merítést kapunk az interjúiból, amelyek vele készültek. Ő nagyon jó beszélgető volt, hálás beszélgető-partner…”

Hát bizony…, de vissza a könyvhöz. Nagyon-nagyon örülök annak, hogy a beszélgetések, interjúk csorbítatlanul jelentek meg. Szabados minden megnyilvánulása kerek egész. Építménye van, statikája és dinamikája. Vétek hozzányúlni.
Boda László és Fülöp Péter szerkesztő is hasonló véleményre jutott. Az Előszóból idézek:
„Nehéz dolgunk volt nekünk, szerkesztőknek, a könyv gondozásakor. Mit közöljünk, és mitől váljunk meg? Hogyan ritkítsunk sorokat, hogy a gondolatok ismétlődését mellőzhessük? Végül, hosszú vívódás után döntöttünk úgy, hogy a számunkra fellelhető interjúkat teljes terjedelmükben közreadjuk. Tettük ezt annak ellenére, hogy itt-ott találhatók gondolati átfedések. De a megfogalmazások, a szövegkörnyezet, a mondanivaló íve, az összefüggések megvilágítása, interpretálása mindig más és más, és Szabados éppen adott szellemi korszakára igencsak jellemző…”

Bátor és bölcs döntés volt. Mert miért lenne baj, ha vannak gondolati átfedések. Hát persze, hogy vannak. Hiszen Szabados lényegében mindig ugyanazokról a fontos dolgokról beszélt. De mindig aktuálisan és mindig másképpen mondta el.
Pontosan úgy, ahogy szólókoncertjein zongorázott…

Szívből és őszintén ajánlom a könyvet mindenkinek. Jó éjt!

Post Reply