Turi Gábor, 2011. augusztus 4.

.

Jazzfesztivál szervezésének ötletével kopogtatott be egy fiatalember 1992-ben a Gyulai Várszínház akkori vezetőinek ajtaján. A terv kedvező fogadtatásra talált, az improvizatív zene azóta a várjátékok programjának szerves része lett.

Gedeon József, az egykori fiatalember ma a várszínház igazgatója, a kezdetben magyar zenészeket bemutató koncert mára világsztárokat felvonultató rendezvénnyé izmosodott. Két évtized alatt több mint nyolcvan formáció lépett fel a fürdővárosban. A szervezők a huszadik évfordulót fotókiállítással, illetve a Jazz a várban című könyv kiadásával is igyekeztek emlékezetessé tenni. Minden adva volt tehát az ünnepléshez, kivéve a jó időt: a szakadó eső miatt fedél alá kényszerült a rendezvény.
Az estet hagyományosan a Kepenyes Pál vezette, kitűnően felkészült Gyulai Big Band nyitotta, amely a jazz több oldalát is bemutatta. A fesztivál programjának gerincét az a húsz magyar muzsikus adta, aki az évek során többször fellépett Gyulán. A hazai jazz ilyen gazdag színképével kivételes alkalom egy estén találkozni.
Nagy alázattal, magasra szárnyaló lélekkel idézték meg a magyar népzene és a jazz szintézisét megteremtő, nemrégiben elhunyt Szabados György alakját a vele korábban játszó muzsikusok: Dresch Mihály, Grencsó István, Borbély Mihály szaxofonosok, Kovács Ferenc hegedűs-trombitás, Márkos Albert csellista, Benkő Róbert bőgős és Geröly Tamás ütőhangszeres. A magyar zeneiségben mélyen gyökerező, szabad rögtönzésen alapuló játékuk bizonyság volt arra, hogy bennük és általuk (is) tovább él a mester szelleme. Ezt a Dresch Kvartett (Lukács Miklós – cimbalom, Hock Ernő – bőgő, Baló István – dob), illetve a Binder–Borbély duó nagy sikerű fellépése is alátámasztotta.
A jazz main streamjének, azaz főáramának tekinthető hazai vonulatát olyan kipróbált előadók képviselték, mint Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György és Oláh Kálmán zongoristák, Berkes Balázs és Egri János bőgősök, Balázs Elemér dobos, Winand Gábor énekes és Fekete-Kovács Kornél trombitás. Különböző formációkban – szólóban, duóban, trióban, kvintettben – léptek a színpadra, és a jelenlévők ismét meggyőződhettek arról, hogy milyen magas szinten van jelen ez a zene Magyarországon.
A fesztivál szárvendége a jazz őshazájából érkezett. Victor Bai-ley basszusgitáros és remek erőkből  álló csapata a jazz kemény ritmusalapokra épülő, funkys vonulatát képviseli, amely a magyaros és világzenei irányzatok mellett állandóan jelen van a gyulai fesztiválokon.
Bailey nevét jó két évtizede a stílusteremtő Weather Report együttes tagjaként ismerte meg a világ. Pattintásos technikájával, virtuóz játékával ma is a basszusgitározás vezető személyiségei között tartják számon. Az együttes dinamikában és hangerőben is lehengerlő játékát vastapssal köszönte meg a monstre este végére némiképp megfogyatkozott közönség.

(XX. Gyulai vár jazzfesztivál, július 23., Erkel Ferenc Művelődési Központ.)