Szabados György – Az események titkos története – PORT.hu

Szabados György – Az események titkos története

 

színes, magyar ismeretterjesztő film, 40 perc, 2006 rendező: Medgyesi Gabriella
forgatókönyvíró: Molnár Csaba
operatőr: Lovasi Zoltán, Sibalin György, Kőrösi András, Szirti Anina
hangmérnök: Hollósi Lászlószereplő:
Grencsó István
Szabados György
Kobzos Kiss Tamás
Vaskó Zsolt
Barna Dániel

 
 

Háromféle történet, történés titkait próbáljuk a film nyelvén elmesélni. Mindhárom főszereplője Szabados György zongoraművész, a magyar improvizatív zene megteremtője.
Az első egy debreceni koncert, ahol azt tanulmányozhatjuk, hogyan és mi történik az improvizált zene megszületése és megszólaltatása közben. A második egy régmúltban lezajlott beavatási esemény megidézése. A harmadik pedig maga az előadott zenemű – “Az események titkos története” – által elmesélt történet az 1956-os szabadságharcról.
A történeteknek saját kódrendszerük van. Ilyen például az énekléshez használt preparált nyelv és preparált zongora, egy emlék látványa és hangjai vagy a zenélés leírhatatlan háttérműködése és annak hatása. “Nincsen külön világ és külön művészet. Az égi világosság olykor megmutatkozik, olyankor az ember tisztává s széppé, a közösség jóvá és eggyé válik, a hatalom elcsodálkozik. És megszólal valami hallhatatlan hangzás. Az esetnek ilyenkor szabadság a neve, s a szabadság igazán ilyenkor érthető” – írja Szabados György az 1983-ban írt, s 1990-ig mindössze kétszer előadhatott zeneműről.