SZABADOS SZEXTETT Baltás zsoltár

Mint amikor a teljes 6:3 (magyar-angol) került elő… Igaz, nem BBC-minőségben, de a hangrestaurálás ma csodákra képes. Megszülethetett hát a magyar free jazz egyik első „hivatalos” győzelmének archív, ez idáig publikálatlan lenyomata. (Pontosítok: a lemez kiadására nem mostanában, hanem 2007-ben került sor.)

A mű bemutatója a maga korában – a krónikák szerint botrányos, az Erkel Színházban megrendezett előadáson – vereséggel ért fel. Győzelem volt azonban mégis, mert a címadó darab 1972-ben elnyerte a San Sebastian-i Fesztivál Szabad (Free) Zenei nagydíját. Győzelem, mert a free jazz évtizedeken átívelő, kortalan muzsika. Bizonyság erre ez az 1973-ban, a Budapesti Egyetemi Színpadon készült amatőr felvétel. (Szabados György első önálló albuma, Az esküvő rögzítésére csak 1974-ben került sor.)

Szabados György szextettjéből hárman nem élhették meg a CD megjelenését. Legkorábban a csapat tenorszaxofonosa, Kimmel „Apó” László hunyt el. Őt a Benkó Dixieland Band-ben nemzetközi hírnevet szerzett sokoldalú bőgős, Vajda Sándor követte. Az együttes dobosa, az akkor még kölyökképű Jávori Vilmos 2006-ban csatlakozott az égi társakhoz. Amit pedig együtt létrehoztak a zenei aktivitását mára feladó, egykori Syrius-ikon Ráduly Mihály, a külföldön is elismert varázslatos hegedűs, Kathy Horváth Lajos, és természetesen a zongorista-zenekarvezető Szabados György segítségével, az minden valószínűség szerint e sorok íróját is túléli, pedig esze ágában sincs neki a halálra készülnie.

Két, egyenként húsz perc körüli számot tartalmaz a külsőleg egyszerű szépségű album. A Katonazene főtémája fel-feltűnik ma is a jazzben, például Dresch Mihálynál. Itt azonban kollektív improvizáció alapját képezi. A találmány bár amerikai, az elkészült „termék” ízig-vérig magyar.

A Katonazene Jávori félelmetes dobpergésével indul. Szabados György népdal-éneke hallatán pedig annak a férfiúnak az ereiben is megfagy a vér, aki túlvan élete első éles lőgyakorlatán. A széttördelt zongorajáték tovább fokozza az egyébként is vészjósló hangulatot, amit a hegedű tesz egyre hangsúlyosabbá. Amikor pedig a fúvósok is megtámogatják mindezt, az maga a háború! Az utolsó periódus pedig szívszorító gyászzene, free jazzbe transzponálva. Nem csodálom, hogy a szocialista kultúráért felelős elvtársakat kirázta a hideg, amikor átgondolták ezt az egészet.

A címadó Baltás zsoltár annyira egyetlen, súlyos, monumentális tömbből faragott, annyira másként építkezik, hogy szinte története sincs. Néha valamilyen szóló próbálja oldani a felgyülemlett (magas)feszültséget, ami legfeljebb másodpercekre, ha sikerül. Nyomasztó, mégis katartikus szépségű darab, erős idegzetű hallgatóságnak! A krónikájához hozzátartozik, hogy Kathy Horváth Lajos nem vesz részt ebben a számban.

A Baltás zsoltár a magyar free jazz origója, mérföldköve, amelynek feltárásához komoly régészeti munkára volt szükség, de amely ma is szinte a régi fényében ragyog, és ma is hatni képes mindenkire, aki fogékonyságot mutat az ő különös szépsége iránt.

sandro