Online: mmakiado.hu – kiadvanyok – szabados

Szabados

Terjedelem:  300 oldal
Kötészet:  keménytáblás borító, cérnafűzött kötés
Kiadó:  MMA Kiadó
Kiadás éve:  2019
ISBN 9786155464850
4800 Ft
4080 Ft-15%

Bicskei Zoltán (szerk.)

Szabados

Szabados György igazi polihisztor, munkásságát lehetetlen kizárólag a jazz-zene, a keleti filozófiák vagy a színház oldaláról közelítve leírni. Talán ezért is van, hogy a szakma részéről ez az első könyv, amely (meg)értő és elfogadó módon, komoly szellemi megközelítéssel szól személyéről és művészetéről. A méltatlanul hosszú hallgatás (tisztelet a ritka kivételeknek) után éppen a merőben különböző szempontú tanulmányok bizonyítják, milyen nehéz akárcsak elkezdeni is e rendkívüli életmű körüljárását.

A hagyatékban lévő több, mint kétezer kottalap szkennelése, a felvételek és koncertek elemzése kapcsán nem kizárólag zeneelméleti, hanem filozófiai, vallástörténeti és civilizációs kérdések egész sora ejti gondolkodóba a befogadót. Szabados zenéje nemcsak önmagában érdekes; lételméleti szembenézésre készteti az arra nyitott, fogékony embert.

Számunkra egyértelmű: az elmúlt korok nagy művészetének méltó folytatása a szabadosi életmű – „egész-sége”, fölmutatott mélysége és magassága páratlan az utóbbi fél évszázadban.

A Bicskei Zoltán szerkesztette, nemzetközi alkotógárdát felvonultató kötet olyan kiváló zenetudósok, írók és jazz-zenészek tanulmányaival és visszaemlékezéseivel ismerteti meg az olvasót, mint Bert Noglik, Nemanja Sovtic, Kodolányi Gyula, Binder Károly vagy Pozsár Máté.

Bicskei Zoltán

Bicskei Zoltán

(Magyarkanizsa, 1958. május 21-)

Szőts István-díjas filmrendező, grafikus

Legfőbb ihletője a szülőföld, mind grafikáit, mind filmjeit a magyarkanizsai tájak, legendák inspirálják. Magyarkanizsán él s alkot, immár Szerbiában. Itt mutatja be grafikai alkotásait is, a Kanizsai Csoport tárlatain szerepel. Korai kisfilmjei is szülőföldjéhez kötődnek.