Dormán László Fényképei több száz országos és nemzetközi fotókiállításon szerepeltek, most a Voke Arany János Műv. Ház Galériájában láthatók.

Megtekinthető: január 18-ig, naponta 10-17 óra között
Voke Arany János Műv. Ház Galériája, Győr, Révai u. 5 (Hotel Szárnyaskerék)

A tárlatot megnyitotta Szabados György zeneszerző és Szabó Béla fotóművész. Közreműködött Ittzés Gergely fuvolaművész november 19-én.

„Ezt a kiállítást akár Változatok egy filmkockára cím alatt is el lehetne képzelni, mert a Freddie Hubbardról készített száznál is több fölvétel közül végülis egyetlen egyet választottam ki, a 12-es számút, amelynek szolarizált, módosított változatait, legtöbbször a nagyítógép alatt a fotópapírt elmozgatva variáltam. Ekkor, a múlt század 70-es, 80-as éveiben, amikor ezek a képek készültek, még nem tudtam a számítógépről, a photoshop programokról. Azt sem tudom, hogy akkor léteztek-e már. Az eredeti fölvétel 24*36 mm-es kisfilmre, a képek pedig nyomdai grafikai filmek közbeiktatásával méteres szélességű, tekercselt Forte fotópapírra készültek, előhívóval, rögzítővel, vagy ahogy mi fotósok mondjuk, fixírrel. És a varázslatos sötétkamrában, a sötétkamra magányában. S mivel mostanság már nem követem annyira a jazz eseményeit, mint azelőtt, megdöbbenve értesültem Hubbard haláláról. Az 1983-ban Újvidéken megrendezett kiállítás plakátját egy későbbi találkozásunk alkalmával átadtam neki, s most is értesíteni szerettem volna erről az újabb tárlatról.”

Fotók: Szük Ödön

Dormán László Moravicán született (Délvidék) 1944-ben. Fényképei több száz országos és nemzetközi fotókiállításon szerepeltek, munkáiért számos díjat kapott (legrangosabb az Art Blakeyről készült jazz-fotóiért kapott díj Németországban a burghauseni nemzetközi fotószalonon). A Magyar Rádió munkatársa.

 Online – Kisalfold.hu, 2010.11.23