Published online at pulzArt.ro

In memoriam Szabados György

VAR_8733 pulzart 2015_grencso kollektiva koncert_vargyasiA kódolt nyelv által időtlenné es egyetemessé válik a fájdalom.

Szabad–Szabados–Szabad zene elnevezésű programsorozatra a pulzArt3 fesztivál harmadik napján, szombaton került sor: filmvetítéssel, beszélgetéssel, koncerttel emlékeztünk vissza Szabados György zeneszerző, zongoraművész munkásságára.

Szabados György a következőképpen fogalmazza meg saját ars peticaját: „A kultúra – kihelyezés és kihelyezettség. A folytonosan változó szellemi lét tárgyiasult, kézzel fogható, örökölhető megnyilvánulása. Én ezért jobban szeretek kultuszról beszélni, ami közelebb van az ember belső világához. Mélyebb és fenntartóbb. A kultusz már szakrális dimenzió. Úgy vélem azonban, hogy még ez sem a megfelelő válasz a kérdésre. Szerintem az egyetlen helyes válasz, a “titkok titka” az ember, s egy közösség szellemi tevékenységének legmélyén munkáló sajátos őserejű szellem, a géniusz. Ennek önálló, titkos élete és hatóereje van. Ez nem DNS-kérdés. Ez kizárólag szellemi kategória.”

A Grencsó Kollektíva egész napos programsorozata ennek a gondolatnak a jegyében zajlott. Molnár Csaba szavaiból kiderült, hogy a rádióból előkerült felvételek alapján összevágott egy filmet Szabados Györgyről. Ezek az 1956-os forradalom napjai alatt készült hangfelvételek, Szabados zenéje felidézte a szabadságharc tragédiáit. A kódolt nyelv által időtlenné es egyetemessé válik a fájdalom.

A Grencsó Kollektíva Szabados zenéit teljes alázattal szólaltatja meg az ești koncerten. A koncert gerincét a Derengés című új lemez dalai, az ikonikus Szabados kompozíciók képezik. A sepsiszentgyörgyi koncerten halhattuk Grencsó István fúvóst, Benkő Róbert bőgőst, Miklós Szilveszter dobost és Pozsár Máté zongoristát.

László Beáta Lídia