Szabados György – Az események titkos története

Tisztelgés Szabados György zeneszerző, zongoraművész emléke és az 1956-os forradalom előtt.

Október 22-én Szabados Györgyre zeneszerző, zongoraművészre emlékeztek egykori zenésztársai és barátai a Hagyományok Házában. Az esten elsőként levetítették Az események titkos története című darab feliratos változatát – Szabados György gyönyörű, annak idején metanyelven előadott szövegét még senki hallhatta-olvashatta felfedve. A vetítés után a Grencsó Kollektív (Grencsó István, Benkő Róbert, Pozsár Máté, Miklós Szilveszter) Szabados-műveket játszott, kiegészülve a vendég Dresch Mihállyal és Mezei Szilárddal.

A koncert után felesége, barátai, tisztelői, egykori zenésztársai beszélgettek a műről és Szabados Györgyről, az est házigazdája, Balázs Attila író vezetésével. A szeretetteli, méltó megemlékezésről, melynek csak az épület zárása vetett véget, a Promontor Televízió készített összefoglalót, film- és koncertrészletekkel és a beszélgetés szerkesztett változatával. (A teljes koncertfelvétel hamarosan várható.)

Az est kezdeményezői és szervezői voltak: Szabados Györgyné, a Grencsó Kollektív tagjai, Kobzos Kiss Tamás, Molnár Csaba dramaturg-szerkesztő, Medgyesi Gabriella rendező, Ordódy Judit producer. Az események titkos története 2006-os koncertfelvételét Mispál Attila rendező és Gemza Péter művészeti vezető (Csokonai Színház, Debrecen) bocsátotta rendelkezésre.

Támogató: NKA

https://www.youtube.com/watch?v=0SAIvQd1KJY#t=16