Rég várt találkozások


E fotót Budapesten készítettem tavaly nyáron Szabadosék pesti konyhájában, ahol legnagyobb örömömre szem-és fültanúja voltam, amint a zongorista zeneszerzô elôször az életben duóra invitálta Szilárdot! (Örv)

 

A Szabados–Mezei duó koncertje Kanizsán

 

Április 11-én, pénteken 20 órai kezdettel a kanizsai Mûvészetek Házában koncertezik Szabados György és Mezei Szilárd. Ez lesz a világhírû zongorista/zeneszerzõ és az egyik legkiemelkedõbb kortárs vajdasági zeneszerzõ/brácsás elsõ közös bemutatkozása.
Rég várt találkozások címmel hirdeti a plakát a Szabados–Mezei duó hangversenyét, hiszen egy nem mindennapi zenei élményt és eseményt ígérõ koncertrõl van szó. A világhírû magyar zongoramûvész/zeneszerzõ Szabados György elsõ ízben készít közös estet a szintén magyar zenei anyanyelvbõl indíttatott zentai Mezei Szilárd brácsással, zeneszerzõvel. Szabados a magyar népzenei gyökerû kortárs zene egyik meghatározó egyénisége. Ligeti György szerint Európa egyik legjelesebb magyar zeneköltõje, Nyugat-Európában mai Bartóknak nevezik, a Bartók–Kodály életmû szerves folytatójaként tekintenek a mûvészre. Meghatározó hatása volt és van a délvidéki kortárs zenére. Mezei Szilárd mint zeneszerzõ is megbecsült, Európában egyre ismertebb kortárs improvizatív zenei körökben, több európai és hazai díj birtokosa. Jelenleg a világhírû Nagy József Orléans-i Koreográfiai Központjának zeneszerzõje. Kiemelten fontos esemény az egy tõrõl fakadó zeneszerzõknek, az idõs mesternek és fiatalabb tanítványának közös délvidéki megjelenése, a meghatározó formát adó szerves rögtönzés méltó képviselõinek közös alkotása, amelyet több hónapos felkészülés elõzött meg.
A belépõ 80 dinár.

Magyar Szó, 2003. április 5-6.