Facebook: Adyton Művészeti Alapítvány
  2017 Adyton Szabadzene Műhely – Ekési Orsi fotói
  2017 Adyton Szabadzene Műhely – Mezey Péter fotói

Online JazzMa – 

Molnár Csaba levelét megírta…

Az imént (2017. augusztus 21-e, hétfő 9 óra 43 perc) az alábbi levelet kaptam az idei Adyton Együttlét főszervezőjétől, Molnár Csabától:

Szia Robi!

21-én hétfőn a Nyitókoncerten (erről már értekeztünk veled) a Szabó-Heidrich-Benkő trió kezd. Őket követi valószínűleg Grencsó, Benkő Robi, Miklós Szilveszter triója.
Utánuk azonban szabad a pálya. A jelenlévő művészek és a “táborlakók” (ez utóbbiakból egyelőre kis számban) kialakuló önkéntes, szabad formációk muzsikálnak.

A további esti koncerteket – alapvetően befolyásolja, hogy a délelőtti és a délutáni TaZen (tanítás és zenei együttlét) alatt miket csinálnak, miket próbálnak, milyen témák születnek, milyen technikákat és hangzásokat, elméleti és gyakorlati részeket  mutatnak meg, dolgoznak ki a meghívott előadók a résztvevőkkel.

22-i esti koncert
Mivel a TaZenben Szabó Sándornak is lesznek kurzusai – Grencsó, Benkő és Miklós mellett -,
így várhatóan először a Szabó Sándor vezetésével kialakított formációk játszanak. Majd Heidrich Roland, Miklós Szilveszter, Grencsó és Benkő Robi is beszállnak, valamint az általuk kialakított kombók is megmutatkoznak.

Ettől fogva, a napok előrehaladtával, egyre nagyobb hangsúlyt kap a tanultak megszólaltatása. Tehát egyre többet játszanak a résztvevők a kurzusvezetőkkel.

23-i esti koncert
Napközben megérkezik Jász Attila és Stevan Kovács Tickmayer Orleans-ból. Ők is dolgoznak a résztvevőkkel.
A koncertet valószínűleg Grencsó-Benkő-Miklós-Tickmayer formáció kezdi, melyben már a költészet is részt vesz Jász Attila közreműködésével.
A kombók további kialakítása és a velük való muzsikálás az ismertetett módszer szerint történik.

24-i esti koncert
Napközben megérkezik Dukay Barnabás és Bolcsó Bálint, és ők is dolgoznak a TaZenben.
Este remélhetőleg nagy dolog fog történni, mert Dukay és Tickmayer először fognak együtt muzsikálni, amire már régóta várnak mindketten. Ők további formációkat alkotnak majd Bolcsóval kiegészülve.

25-i esti koncert
Napközben megérkezik Dresch Misi és ő is dolgozik a TaZenben.
Este Dresch, Tickmayer és a Grencsó-Benkő-Miklós hármas keveredése várható, majd a vezetésükkel létrejövő formációk zenélnek.

26-i Záró koncert
Este Dresch, Tickmayer és a Grencsó-Benkő-Miklós hármas, és a vezetésükkel létrejövő formációk zenélnek.

Más…
Robi drága, az ötleted nem rossz (Kitaláltam egy jó módszert, szerintem… Aludd ki magad, reggelizzél, majd a délelőtti tanítás alatt írd meg az előző napi beszámolót!), tavaly már kipróbáltam, lásd a mellékelt képet.
16-hetfo-024.jpg

Azonban, amint leülök írni, hamarosan intézni kell valamit a tanítást követő előadások miatt, vagy szállás, étkezés, zsinór, hangosítás, gyertya, parkolás, pianínó szállítás, helyiség, kert berendezés, nyomtatás, de kifogyott a festék vagy a papír, reflektorok és még ki tudja mi minden. Aztán már ott találom magamat, hogy kezdődik az esti koncert, amit végig filmezek állva stb…, stb…

Nagyon pontos dolgokat a zenéről keveset tudok írni előre, mert jól tudod, nálunk az improvizáció komoly dolog.
Mindent átsző.
Szép napot!
Üdv, Csaba

 

  VIDEÓK – Adyton III. – 21. Hétfő, Nyitókoncert részlet Szabó Sándor, Benkő Róbert, Heidrich Roland

Online JazzMa – 

ADYTON SZABDZENEMŰHELY ÉS ALKOTÓ EGYÜTTLÉT III. – 1-2. nap

Enyhe unszolásomra (…) végül ma délelőtt Molnár Csaba kiszorított magából annyi időt, hogy az első két nap történéseit összegezze! – A szerk.

Augusztus 21-22., Hétfő – Kedd

Hétfőn délután négyre szinte mindenki megérkezett a jelentkezők közül. John, aki Periugia-ból kelt útra hajnali hatkor, küldött egy sms-t délután, hogy este nyolckor érkezik a Sigilbe. Schneider Vilmos bőgősünk pedig keddre jelezte jövetelét, bizonyos váratlan események miatt.
Négy óra után nem sokkal meg is tartottuk rövid tecnikai megnyitónkat, mely ismét nélkülözte a nyakkendőt, az öltönyt és egyéb számunkra kényelmetlen rekvizítumokat.
Örömmel üdvözölhettünk azokból is néhány résztvevőt, akik tavaly is velünk voltak.
Pillanatok alatt elfoglaltuk a szállásainkat, berendeztük a TaZen termeinket. A hatórási vacsora után serényen kialakítottuk kerti „színpadunkat”.

Kezdésként Szabó Sándor, Benkő Róbert és Heindrich Roland triója muzsikált. A két gitáros elektromos hangszereket és a rájuk jellemző különleges effekteket használt. Benkő Robi is erősítőből terítette alánk gyönyörű mélyeit és fölénk fényesedő magasait. Az első részben elcsendesülő nyugalmat hívogató hangzásba burkolták a közönséget. A második részben pedig ki-kiléptek a varázslatos hangulatból a váratlan és robosztus hangépítmények világába.
Ezt követte a szabadformációk ideje. Itt még érződött a táborlakók részéről az első napi megilletődöttség, de inkább nevezzük figyelemnek, megfigyelésnek azt az állapotot, amikor inkább hallgatóként ülnek a nézőtéren. Azért a bátrabbak beszálltak Grencsó István oldalán, és végül olyan spirituszt kaptak, hogy bizony nem egy forró pillanat adódott és több zenei csúcspont is sikeresen „felrobbant”. Ennek hatására Miklós Szilveszter is hamarosan beszállt egy pergővel. Amit aztán a lelkes – egyelőre még a közönség soraiban maradó – ütősök egyesével egészítettek ki egy komplett dobszetté. Némi kis – nem titkolt – huncutság is volt a dologban, ahogyan zene közben vették körbe Szilvesztert az egyre több dobbal, cinnel.

Másnap, a szokott módon délelőtt elkezdődött a tanulás.
Veress Tamás grafikus egész héten velünk lesz. Ő rajzolta idei plakátunkat is. Neki szabadbejárása van mindenhová, mert idén ő a képzőművész alkotótársunk. Mozgó „műtermét” gyorsan ki is alakította, amit aztán odatelepít, ahol éppen dolga akad. A menetközben elkészülő alkotásait, majd belátása szerint osztja meg velünk, mintegy interaktív kiállításként.
Az esti koncert képeit hamarosan megkapom, és akkor folytatom a tudósítást.

Addig is szép napot az olvasóknak!
Folytatás hamarosan….
A képeket, immár hagyományosan, Ekési Orsi készítette.

001-megynito.JPG

Megnyitó – I.

002-megynito.JPG

Megnyitó – II.

004.JPG

010.JPG

021.JPG

023.JPG

029.JPG

030.JPG

031.JPG

033.JPG

034.JPG

035.JPG

 

ADYTON SZABADZENEMŰHELY ÉS ALKOTÓ EGYÜTTLÉT III. – Összefoglaló (Augusztus 22-27., Kedd – Vasárnap)

Legutóbb 22-én, kedden délelőtt jelentkeztem abban a reményben, hogy naponta folytatni fogom a kisebb tudósításokat. Ezt azonban nem a fúvós szekció gyorsan kialakult erőteljes megszólalásai fújták el a messzeségbe, hanem a sok tennivaló, ami a „tábor” pezsgő életét meghatározta. Talán itt az ideje, hogy megadjam magam az élet hatalmasabb erőinek és jövőre már ne vállaljam be ezt a vakmerőséget. Bármennyire is jó volna modern korunkban egy „élő közvetítés”, a technológia is csak némán hallgat és vár az emberre, ha az nem tud, vagy képtelen billentyűket nyomogatni és egeret kattintgatni. A megoldás az utólagos összefoglaló lesz. Íme itt az első belőle, amivel remélhetőleg kiválthatom Robi főszerkesztő úr rólam szóló fővesztési terveit.

.

Augusztus 22. Kedd

01-kedd-052.jpg

02-kedd-008.jpg

Kedden délelőtt az egyik teremben Grencsó István és Benkő Róbert vezetésével vette kezdetét a közös munka. A másikban Miklós Szilveszter tartotta az ütős szekció TaZen-jét. 

03-kedd-014.jpg

04-kedd-026.jpg

A délutáni – bárki számára megtekinthető – nyitott „Átjáró” programban Bognár Ferenc egy órás előadását hallhattuk Szabados György zenéjéről és a szabad zenélésről. Mint a Szabados-honlap egyik oszlopos tagja, hihetetlenül precíz és összefogott, lényegre törő sűrítmény adott át ebből a nagyívű életműből és az igen bonyolult belső működésű zenei műfajból. Számos unikális hang- és képanyaggal illusztrálta mondandóját.
A délutáni TaZen Szabó Sándor irányításával zajlott. Egy gyors vacsora után Sándor elbúcsúzott tőlünk, mert Szamarkandban várták egy zenei konferenciára. 

05-kedd-045.jpg

Az esti koncerten először egy 41 percnyi zene következett. A felállás nagyzenekari volt, melyet Heidrich Roland egészített ki és Grencsó István irányított. A több „tételből” álló mű egyes részei a délelőtt tanultak kiélesítése volt. A Bognár Ferenc előadásában többször elhangzó „együttfigyelés” szabadosi megfogalmazás gyakorlati megvalósításának lehettünk fül- és szemtanúi.
Az igen összefogott és határozott kiállású muzsikálásban nagy szerepe lehetett a délelőtti tanulás mellett, hogy többen is voltak a múlt évi táborból. 
Egykettőre kialakult a kellő koncentráció és így igazán élvezetesen adták elő a Grencsóra jellemző fantázia dús témákat.
Az estet Miklós Szilveszter kompozíciójának előadása zárta. A nézők közé csöppent két sörözgető dán úr, a kezdést követően gyorsan befejezte beszélgetését és a végén ők tapsoltak elsőnek.

  VIDEÓK – Kovács Tickmayer István pianínó – Benkő Róbert bőgő – Grencsó István szaxofon – Miklós Szilveszter dob
Adyton Szabadzene Műhely és Alkotó Együttlét III. Nagymaros, Nap Utca 2017.08.23

Online 2017. JazzMa: SZEPTEMBER 02., MOLNÁR CSABA-EKÉSI ORSI

Augusztus 23. Szerda

06-szer-065.jpg

A szerda délelőtti TaZen egy részében Miklós Szilveszterrel folytatódtak a vegyes hangszer összetételű gyakorlatok. Voltak pillanatok, amikor hegedűt ragadott, mondván van helyzet, amikor a szavaknál többet mond egy jól megszólaltatott hang.
A TaZen másik részében Grencsó István gyűjtötte maga köré a fuvolistákat. 

07-szer-014.jpg

A rendszeresen fél háromkor kezdődő „Átjáró” vendégelőadója Jász Attila költő, író és főszerkesztő, azaz Csendes Toll volt. Most, a tőlünk nem is oly messze magasodó hegyek indiántörténeteiről mesélt. A később nagy elismertséget szerző Baktai Ervin és barátai űzték itt évtizedekig az indián életmódot. Jóval megelőzve a későbbi Cseh Tamás-féle – szintén komolyan vett – „indiánosdit”.

Nem is lettünk volna igazi kreatív zenét és improvizációt hirdetők és gyakorlók, ha erről nem jutott volna eszünkbe egy jövőre megvalósítandó műalkotás. De ezt egyelőre rejtse a csillagok elnéző hallgatása.

08-szer-015.jpg

A délután négykor kezdődő TaZen-re megérkezett Kovács Tickmayer István zeneszerző. Az improvizáció alapjairól beszélt. Először is a hang mibenlétéről, annak meghatározásáról esett szó. Majd egyre tágította az improvizáció lehetőségeit csupán egyetlen hang használatával. Eljutottunk az improvizatív játék esetében a jó és hatásos felépítésig. Megmutatta a hibás és a rossz szerkezeteket is.

Este a Szabados-kertben tartottunk koncertet. Ezt a hagyományt igyekszünk megtartani, amíg csak lehetőségünk van rá. Most is – szabadzenész módon – egy kis zenei performansszal fejeztük ki Szabados György iránti tiszteletünket a ház falára erősített emléktábla előtt.

09-szer-043.jpg

Ezek a pillanatok az eddigi Adytonokon is nagyon sűrűre sikeredtek. Most sem volt másként. Igazából nem is lehet szavakkal leírni, hogy milyen csönd szállt közénk az első hangok megszólalása előtt, és maradt velünk végig, míg el nem halt az utolsó hang is valahol a hegyek között.

10-szer-065.jpg

A mindig szépen berendezett kertben Grencsó István még egy utolsó eligazítást adott a fellépőknek. Aztán többféle formációk csendes, érzékeny muzsikával csalogatták fel a Holdat és teremtettek ihletett pillanatokat, a mézédesre érett szőlőfürtök alatt. Az idén Csenge-féle almás fahéjas házi süteménnyel, Jutka asszony által – jó helyről beszerzett – kifinomult fehér és vörös borokkal, beszélgetésekkel záródott a zeneileg is gazdag este. A filmes stáb elpakolt és én is elzártam a kamerámat. Aztán kiderült, hogy mégsem záródott még az este. A megüresedett színpadra Grencsó István, Mezey Péter és Bognár Berta triója ült be. Kisvártatva két fuvolára és egy klarinétra hangszerelt mű csendült fel. A közönség nem győzött gyorsan visszaülni a helyére. Mire véget ért a muzsika, a többi zenész is kedvet kapott. Váratlanul valami hihetetlen invenciózus és ki tudja mitől táplált zene szólalt meg a színpadot elfoglaló Benkő-Grencsó-Miklós-Tickmayer kvartett előadásában. Mint kiderült valóban ezzel zártuk az estet. Mindenki arról beszélt, hogy micsoda nagyszerű pillanatnak voltunk fültanúi. Felvettétek? – kérdezték sorra az emberek. Sajnos nem. De a legjobb dolgokat gyakran nem sikerül felvenni, mert azok „csak úgy jönnek”  – volt a szomorkás válasz.
Aztán néhány nap múlva kiderült, hogy mégiscsak született hangfelvétel. Egye fene nincs videó, de megvan a hangja! Köszönet Fenyős Zolinak!

Online 2017. JazzMa: SZEPTEMBER 02., MOLNÁR CSABA-EKÉSI ORSI

 

Augusztus 24. Csütörtök

11-csut-005.jpg

A délelőtti TaZen-en a tegnap megkezdett elméleti dolgok gyakorlati megvalósítása következett Tickmayer István vezetésével. Amíg a teremben apraja-nagyja keményen dolgozott, addig a kertben fogadtam Bolcsó Bálintot és Dukay Barnabást, akikkel azonnal a sűrűjébe vágtunk egy húzós beszélgetésnek. A szünetben közénk telepedett Tickmayer István is.

12-csut-010.jpg

A képen látható fazékban nem gombóc, hanem szeletelt görögdinnye lapult. Amolyan Benkő Robi-féle.

13-csut-011.jpg

A fél hármas „Átjáró” Nagymarosról szólt. Murányi Zoltán – a Sigil vezetője -, aki maga is tősgyökeres „marosi” felmenőivel együtt, tartott a város történetéről egy izgalmas és látványos előadást. A betelepítések, a sok-sok munkával elért felvirágzás, majd a 250 év múlva bekövetkező esztelen üldöztetések és kitelepítések szenvedéstörténete igazán szívszorítóan hatott mindannyiunkra. 

14-csut-013.jpg

A délutáni TaZen Dukay Barnabás meglepő felvezetésével indult. Felvázolt egy embertpróbáló feltételrendszert, aminek keretén belül lehetett részt venni a foglalkozáson. A részvétel önkéntes alapon történhetett. Egy csöppnyi gondolkodási idő után ki-ki eldönthette, hogy marad a teremben, vagy kimegy. Mindenki maradt és mindenki nagy élménnyel jött ki közel egy óra múlva.

Az esti koncertet Bolcsó Bálint elektronikus eszközökkel megszólaltatott szólókoncertje nyitotta meg. Az élmény nagy hatással bírt. A tűréshatárokat és a hangtartományokat erősen feszegető performansz, jócskán kitágította a zene, a zenei hang és egyáltalán a hang fogalmát és létező valóságát.
Ezt követte a Dukay-Grencsó-Tickmayer trió. Ők valami csodálatos finomsággal építettek fölénk egy (hang)szentélyt. 
A trió ezt követően kiegészült Benkő Róberttel, Miklós Szilveszterrel és Bolcsó Bálinttal. Ebben a formációban mutatkozott meg igazán a Bolcsó-féle hangok ízléssel, kreativitással, beleérzéssel és mértékkel alkalmazott ereje. A muzsika természetes részeivé váltak. Gyönyörű díszítéseket, érzelmeket elmélyítő érzeteket csempészve az amúgy is rendkívül szép zenébe.
Itt vált érthetővé, hogy az elején hallott Bolcsó szólókoncert valójában csak a felvillantása, bemutatása volt a különleges hangi lehetőségek végtelen tárházának.

A kibővült formáció még két számot játszott el ezután, egyre merészebb hangzások vizeire evezve. Némi szlenget megeresztve: dögösen zártuk az estet.
Ennek hatására készülhetett el egy éjszakai csoportkép is.

15-csut-019.JPG

 

  VIDEÓK – Kovács Tickmayer István pianínó – Benkő Róbert bőgő – Dresch Mihály szaxofon – Miklós Szilveszter dob  – Grencsó István szaxofon
Adyton Szabadzene Műhely és Alkotó Együttlét III. Nagymaros, 2017.08.25. Sigil Galéria és Kávézó kertje

 

  VIDEÓK – III. Adyton Szabadzene Műhely és Alkotó Együttlét, 2017:

Zene:
Dresch Mihály – fuhun
Benkő Róbert – nagybőgő

A felvétel a kiállításmegnyitón készült:
SIGIL Galéria és Kávézó, Nagymaros, 2017. augusztus 25.

Mobilfotók, videó: Brátán Vera
Adyton-plakát: Veress Tamás

Az idei Szabadzene Műhely helyet adott Brátán Vera fotókiállításának is.
Képein az élet mikrovilága tárul fel. Számomra egy intim-világ, amit Vera lát és láttatni képes. Olyan formákat, struktúrákat, holt anyagba szőtt ritmusokat mutat meg, amik a hatalmas univerzum rendjére utalnak. Ami megvan kozmoszi méretekben, azt ő megpillantja egy félreeső zugban.
Fotográfiáin átsüt a koncentráció és az érzékenység. Nem a fürkészés és a levadászás, hanem a csendes megfigyelés, az odakuporodás az ő hozzáállása.
A megnyitóról készült egy kis filmecske, Dresch-Benkő duó zenéjével. Fogadjátok szeretettel.

Online 2017. JazzMa: SZEPTEMBER 02., MOLNÁR CSABA-EKÉSI ORSI

 

Augusztus 25. Péntek

16-p-007.jpg

Bolcsó Bálint tartotta a délelőtti TaZen-t. Megismertette a Soundpainting rendszerét és használatát. Ezzel nemcsak ő vezényelte a részvevőket, hanem a résztvevők is kipróbálhatták magukat, mint karmester és realtime composer. Ez utóbbi attitűd pedig egyáltalán nem áll távol a szabadzenéhez és a szabadzenei játékmódhoz. Sőt! Ez is segítette a mélyebb összefüggéseket megélni és gyakorolni. A már említett és jól használt „együttfigyelés” erejét, szükségességét erősítette. Megint csak egy újabb eszköz volt, ami megvilágította az „össze-vissza játszani” érvénytelenségét.

A szünetben megérkezett Heidl György a pécsi tudományegyetem tanára és Dresch Mihály, valamint Ráduly Mihály is. Közben egyre többen kezdtek lazítani így vagy úgy.

17-p-022.jpg

A pénteki nap hagyományosan a leterheltségi mélypont szokott lenni. Nem kell aggódni, mert egyrészt ezen mindenki átesik, másrészt ezt mi is tudjuk és innentől kicsit lazábbra vettük a munkatempót.

18-p-025.jpg

Fél háromkor az „Átjáró”, Heidl György előadásának adott helyet. A II.-IV. századból származó ókeresztény szövegek alapján tudhattuk meg, hogy milyen kiemelt szerepe és hatása volt a keresztény himnuszok éneklésének. A szövegek különféle fordításainak összevetése érdekes tartalmi különbözőségeket vetett fel. Ezeket aztán az éjszakai beszélgetésben mi is kitárgyaltuk. 

19-p-030.jpg

Délután Dresch Mihály tartott egy kurzust a diófa alatt. A Tickmayer István által is említett egy hangos improvizációval kezdte. Szép türelmesen, egyesével, nagy figyelemmel hallgatott végig minden muzsikust a felkért feladata teljesítése közben. Aztán haladtak az egyre több hangos variációk felé. Kiegyensúlyozottsága, mosolygós természetessége hamar feloldotta egy-egy apróbb izgulás feszültségét. A végén kérdezni is lehetett, amivel éltek is az őt körbe vevő hangszeresek.

20-p-051.jpg

Az esti koncertre elkészült Veress Tamás 24 lapból összefűzött Életfa-képe. Ki is tettük megvilágítva a „színpad” bal szélére.
Tickmayer István pianínón és Yamaha elektromos zongorán előadott szólója nyitotta az esti koncertet. A mindig nála lévő „csodaszatyrából” ismét előkerültek a saját hangzásvilágát megteremtő elektromos „kütyük”. Ezekkel elképesztő soundot volt képes előállítani. A feszes és egyéni ízekkel telített muzsikája erős hangulatot teremtett. 
Őt követte a Bolcsó Bálint által irányított soundpaiting nagyzenekari előadása. Igazán profira sikerült a technika alkalmazásával létrejött masszív és fantázia dús kompozíció.

A közönség soraiban ülő, úgynevezett „debreceni kemény mag” nagy örömére a Benkő-Dresch-Grencsó-Miklós-Tickmayer kvintett érkezett a színpadra. „Odatették” – szólt a megállapítás taps közben.
Az ötösfogat kiegészült Bolcsó Bálinttal. A tegnapi összhanggal megegyező minőségű, tüzes kompozíciót élvezhetett a nagyérdemű.

 

  VIDEÓK – Adyton III. – 26.  Benkő-Lukács-Oslansky trió

  VIDEÓK – Adyton III. – 26.  Gáspár Benedek – Dresch Mihály – Grencsó István
Adyton Szabadzene Műhely és Alkotó Együttlét III. Nagymaros, 2017. 08. 26. Záró koncert részlet

  VIDEÓK – Adyton III. – 26.:  “Napkelte alkonyatkor” Ráduly Mihály – cselló Grencsó István – klarinét Brátán Vera – ének
Adyton Szabadzene Műhely és Alkotó Együttlét III. Nagymaros, 2017. 08. 26. Záró koncert részlet

Augusztus 26. Szombat

21-sz-001.jpg

Kora reggel visszaszállítottuk a zeneiskolától kapott, sokat látott pianínót. Közben Grencsó „pipás” István belekémlelt Orsi objektívébe, vajon hol késik a társaság, hiszen elérkezett a reggeli ideje. Ekkor még nem sejtette, hogy Ráduly Misi meglepetést készít elő. Történt ugyanis, hogy az említett fahéjas sütemények készítőjétől, Csengétől elkért egy csellót. Misi a nap folyamán többször eltűnt, hogy aztán egyre pirosodó és fájdogáló ujjhegyekkel odaüljön hozzám, mutatván őket, hogy ez bizony a gyakorlástól van. Igaz sosem csellózott, de most este fog! Egyébként Brátán Verával „főznek” valamit.

22-sz-013.jpg

Délelőtt mindenki gyakorolt és készült valamivel. Szilveszter kottákat írt és egyeztetett. Grencsó időként a fúvósokkal duruzsolt. Erika félpapucsban gyakorolt.

23-sz-019.jpg

Ebéd után megmártóztunk a hűs Dunában.

24-sz-028.jpg

Fél háromkor az utolsó „Átjáró” a diófa alatt történt. Ráduly Misi és Dresch Mihály beszélgetését élvezhettük. Hogy mennyire egy húron pendültek, azt bizonyítják a fotókon látható, remekül elkapott gesztusok.

25-sz-050.jpg

Az esti koncertig pihenő idő volt kiadva. Aki tudott élt vele, ahol érte.

Este nyolc órakor egy kicsit beszélgettem Veress Tamással. Mesélt a plakátunkról, amire azt a szép Szabados fejet rajzolta és az egész héten át készített Életfáról. Felolvasta néhány versét, amik egytől-egyig fajsúlyos művek. Szikár, belső rímekkel és különféle ritmushullámzásokkal íródott szövegei letisztultak. Mélyen értőn-érzőn szólnak a világról és a benne élő, küzdő emberről, aki egyszeri és megismételhetetlen. Aki fájdalmaiban és romjaiban is nagyszerű lélek és adni tudó alkotó ember.

A záró koncerten, aki élt és mozgott játszott. Sok-sok formáció és ötlet mutatta meg magát. 
Először Tickmayer István vezényelt egy nagyzenekari kompozíciót. Közben a Yamahán is bekapcsolódott. Ezt követte a Tickmayer-Dresch duó. Majd Miklós Szilveszter vezényelte az egyedüllétről szóló művét. A műsor első felét John Oslansky, Benkő Róbert és Lukács Péter triója zárta. 

Ráduly Misi valóban előállt a koncert második részében a meglepetéssel. A „Napfelkelte alkonyatkor” hangzott el. Misi csellószólójával felvezetve, majd cselló és Grencsó klarinét duójával folytatva és végül cselló, klarinét és Brátán Vera énekével lezárva.
Őket követte a Schneider-György-Gáspár-Bognár-Oslansky-Mezey-Reinhardt szeptett. Folyamatosan adták át egymásnak a szólamokat, ezzel egymást követő duókat hozva létre. 
A Dresch-Grencsó-Gáspár szaxofon trió kicsiszolt hangzása töltötte be a kertet.

Egy rövid ráadás után, az összes résztvevő bejött a színpadra. Szilveszter egy zsákból nagy csörömpöléssel kiborította ütős hangszerparkját. Nagy nevetés közepette kezdetét vette az utolsó darab. Igazán vérbő muzsikával búcsúztatták a harmadik Adyton Szabadzene Műhelyt a résztvevők.

Ezúton is köszönjük Ekési Orsi önzetlen munkáját és gyönyörű fotóit. Immár harmadik éve lankadatlanul velünk van. Az Adyton elválaszthatatlan része ő.

Valamint köszönettel tartozunk Nagymaros polgármesterének, Petrovics Lászlónak és az önkormányzat testületének a támogatásért. 
Minden anonim és nevesített adományozónkra, a Szabados családra és mindazokra, akik bármiben is segítettek nekünk, hálás szívvel gondolunk.

 

III. Adyton Szabadzene Műhely és Alkotó Együttlét

Nagymaros, 2017. augusztus 21-27.
Hívogató.
A felvétel a 2016-os Adytonon készült.
Dukay Barnabás önfeledt Bach játéka az esti koncert előtti pakolászás közben.
Jelentkezni lehet hamarosan itt:
www.facebook.com/adytonmuhely/

   Download