BIOGRAPHY:

Borbely Mihály 

Hungarian reed player

born 1956 in Szentendre in Hungary

Zenei tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta klasszikus klarinét, illetve jazz szaxofon szakon. Pályafutása során eredeti hangszerei (klarinét, alt szaxofon) mellett különleges fúvós hangszerek megszólaltatására is specializálódott (mint pl. tárogató, népi furulyák, kaval, dvojnice, fujara, okarina, bombard, zurna), s emellett szoprán és tenor szaxofonon is játszik.
A Vujicsics együttes alapítótagja, aki emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedett, különböző formációk tagjaként, illetve szólistaként. Európaszerte koncertezett, nagy fesztiválokon szerepelt és számtalan lemez felvételén közreműködött, az említett műfajok jeles hazai és külföldi képviselőivel (csak néhányat kiemelve közülük: Sebő együttes, Sebestyén Márta, Hungarian World Music Orchestra, Michel Montanaro és nemzetközi Vents d’Est zenekara, After Crying, John Wetton, Tolcsvay László, Budapest Big Band, Dresch Mihály, Gonda János, Grencsó István, Kőszegi Imre, Makám, Oláh Kálmán és a Trio Midnight, Ráduly Mihály, Szakcsi Lakatos Béla, Herbie Mann, Jiri Stivin, Zbignew Namislovsky, Rova Saxophone Quartet, valamint Eötvös Péter, a Nemzeti Filharmonikusok és a 180-as Csoport).
1988-ban a Karlovy Vary-i Jazzfesztiválon elnyerte a Legjobb szólista díjat.
Koncertezik és felvételeket készít az általa vezetett Borbély Műhely és a Quartet B elnevezésű zenekarokkal, valamint a zongorista Binder Károllyal duóban is.
A tanítás életének és zenefilozófiájának fontos eleme. 1979 óta aktív zenepedagógus, 1990 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékének tanára, 1997-2000 közt ugyanott tanszékvezető is volt. Emellett számos helyen tartott előadást, illetve vezetett kurzust idehaza és külföldön egyaránt (pl. Nemzetközi Klarinétos és Szaxofonos Tábor, Szombathelyi Bartók Szeminárium, Londoni Royal Academy of Music, Conservatoire de Lyon stb.).

Involved in György Szabados "Body of Work":

Member of

related_items  2005: György Szabados composition: “Ceremony music in honour of our King, the Sun (Szertartászene királyunk, a Nap tiszteletére)”

related_items  2003 – 2005: György Szabados & MAKUZ 

LIST OF WORKS:

news_en  Discogs

LINKS:

news_hu  Homepage
news_en  Homepage
news_hu  Wikipedia
news_ge  Wikipedia

Corrections and additions are welcome – please contact webmaster: info@györgy-szabados.com