BIOGRAPHY:

Joëlle Léandre 

french double bassist, vocalist, and composer active in new music and free improvisation.

born 12 September 1951 in Aix-en-Provence, France

Involved in György Szabados "Body of Work":

  Szabados György – Joëlle Léandre Duo

szabadosleandreborito audio info liner_notes  2010: Szabados & Léandre – Live at Magyarkanizsa
  Video of the concert

LIST OF WORKS:

Discographie

  • 1981, Contrabassiste, QCA Redmark-Liben Records RML LP8204.
  • 1981-1982, Instant replay, nato 25/32. Avec Lol Coxhill.
  • 1982, Live at the Bastille, Sync Pulse 1789. Avec Maggie Nicols et Lindsay Cooper.
  • 1983, Couscous, nato 157. Avec Lol Coxhill.
  • 1983, Les douze sons, nato 82, réédition en CD en 2011.
  • 1983, Trios, Incus 51. Company.
  • 1984, Live at Taktlos, Intakt CD 001-Intakt LP 001 (un morceau en trio avec Irène Schweizer et Paul Lovens).
  • 1984, Sweet Zee, hat Art 2010. Daunik Lazro.
  • 1984, Pour un demi-poulet, nato 112131 (un morceau sur Alfred Hitchcock tribute album).
  • 1985-1987, Paris Quartet, Intakt 012.
  • 1985, Sincerely, Plainisphare PL 1267-92/1994. Solo.
  • 1986, Canaille, Intakt 002.
  • 1986, Cordial gratin FMP 1160. Avec Irène Schweizer.
  • 1986, Frerebet soeurboise FMP 1260. En duo avec Peter Kowald.
  • 1986, Soeurbet frereboise FMP CD 21. Autre duo avec Peter Kowald.
  • 1986-1988, The storming of the winter palace, Intakt CD003.
  • 1987, Contrabasse et voix ADDA 581043. Solos composés par Cage, Scelsi, Bussotti etc.
  • 1987, Les domestiques Konnex ST 5019. Duo avec Jon Rose.
  • 1987, Violin music for restaurants RER BJRCD. Jon Rose.
  • 1988, Ensemble (Victoriaville) 1988 Victo 07. Anthony Braxton group.
  • 1988, En chair et en os, DCC 008. Sur des poèmes de Julien Blaine.
  • 1990, Écritures, in situ 038. Avec Carlos Zingaro.
  • 1990, Trend, Splasc(h) CD H 309.2 Avec Mario Schiano, Evan Parker, Alex Von Schlippenbach et Paul Lytton.
  • 1990, Urban bass, ED 13041. Solo.
  • 1991, Palimpseste, Hat art 6103. Duo avec Eric Watson.
  • 1991, Canaille 91.
  • 1992, haunting the spirits inside them… Music and Arts 893.
  • 1992, Okanagon, Hat art 6124. Compositions de Scelsi.
  • 1992, L’Histoire de Mme. Tasco, Hat art 6122. Canvas trio.
  • 1992, Urgent meeting 221, GRRR 2020 (un morceau avec Un Drame Musical Instantané).
  • 1992, Letter 3, Leo CD LR190. Duo avec Sainkho Namchylak.
  • 1993, Les diaboliques, Intakt CD 033.
  • 1993, Blue Goo Park, FMP CD 52. Duo avec Carl.
  • 1993, Nuage en voyage, Z.o.o 12-1. Un duo avec Annick Nozati.
  • 1993, Tracks, Le Parc Music. Avec Mario Schiano et Peter Kowald.
  • 1994, Sound on stage part 1, Musicworks 58. Avec Carlos Zingaro.
  • 1994, Sincerely, Planisphare PL 1267-92/1994. Solo.
  • 1994, Joëlle Léandre Pascal Contet, Grave GRCD 1.
  • 1994, Blue memories, Splasc(h) CD H 449.2 Avec Mario Schiano et Renato Geremia.
  • 1994, ://shopping.live@victo., ReR JR4. Jon Rose.
  • 1994, Splitting image, Intakt CD 048. Les diaboliques.
  • 1994-1995, No comment, Red Toucan 9313-2. Solo.
  • 1995, John Cage, Auvidis Montaigne MO 782076.
  • 1995, Not missing drums project, Leo Lab CD 036. Avec Urban voices.
  • 1996, Live @ Banlieues Bleues, Red Toucan 9306-2. Avec Georg Graewe et François Houle.
  • 1996, 18 colors, Leo LR CD245. Duo avec Lauren Newton.
  • 1996, Duos 3-13, For 4 Ears CD1034. Duos avec Fredy Studer.
  • 1996, Moments Music and Arts CD-999. Canvas Trio.
  • 1996, No try no fail, hatOLOGY 509. Trio avec Urs Leimgruber et Fritz Hauser.
  • 1998, Joëlle et Tetsu, Omba-003CD. Duo avec Tetsu Saitoh.
  • 1997, Philippe Fénelon, MFA 216015. Five pieces on new music CD.
  • 1997, Incandescences, Tonesetters/Jazz Halo TS007. Duo avec Giorgio Occhipinti.
  • 1997, No waiting, Potlatch P198. Duo avec Derek Bailey.
  • 1997, E’vero, Leo LR CD275. Duo avec Sebi Tramontana.
  • 1997, Live at the Rhinefalls, Intakt CD 059. Les diaboliques.
  • 1997, La perfum des femmes, OHM/AVTR 011. Chantal Dumas.
  • 1998, Contrabasses, Leo LR CD261. Duo avec William Parker.
  • 1998, Short takes, Egg Farm EF-005. Duo avec Haruna Miyake.
  • 1998, Improvisation & performance, Mesostics MESCD0001. Solos; trios.
  • 1998, Ryoanji: John Cage concert in Hiroshima, Mesostics MESCD0005. Avec Kumi Wakao.
  • 1998, Solo bass, Mesostics MESCD0007.
  • 1998, Sapporo duets, Tonesetters/Jazz Halo TS013. Duo avec Ryoji Hojito.
  • 1998, Quartet Noir, Victo cd067. Avec Urs Leimgruber, Marilyn Crispell et Fritz Hauser.
  • 1998-1999, Marmara Sea, Intakt CD 061. Saadet Türköz.
  • 1999, Joëlle Léandre Project, Leo LR CD287.
  • 1999, Tricotage, Ambiances Magnétiques AM 078. Duo avec Danielle P. Roger.
  • 1999, Organic – mineral, in situ 235. Avec Kazue Sawai.
  • 1994-2000, Amalgam(e): 10 ans de Red Toucan, Red Toucan 9325.
  • 2000, Dire du dire, Rectangle REC ELLE 2.
  • 2000, Quelue part, Lithium. Mendelson.
  • 2000, c’estça, Red Toucan 9315. Avec Hasse Poulsen et François Houle.
  • 2000, John Cage #4, Mesostics MESCD0013. Avec Kumi Wakao.
  • 2000, Joëlle Léandre & Yu Wakao, Mesostics MESCD0015.
  • 2000, Signature: live at the Egg Farm, Red Toucan 9321. Deux CD de duos avec Masahiko Satoh et Yuji Takahashi.
  • 2000, Festival Beyond Innocence: 4 1999-2000, Innocent Records FBI 105. Deux morceaux (duo et trio) dans une compilation.
  • 2000, Concerten, Muziekinstrumentenmuseum MIM0010. Un morceau en solo dans une compilation.
  • 2000, La 5ème feuille, DCC 014. La poésie de Julien Blaine.
  • 2001, Out of sound, Leo LR CD337. Newton, Léandre, Leimgruber.
  • 2001, Timbreplus, ARBE 11. Timbre avec Hauser, Léandre, Leimgruber.
  • 2001, Madly you, Potlatch P102. Lazro, Léandre, Zingaro, Lovens.
  • 2001, 1/2, No label CDR. Léandre, Zingaro, Tramontana.
  • 2001, The chicken check in complex, Leo LR CD340. Zingaro, Léandre, Tramontana.
  • 2001, For flowers, Leo LR CD396. Joëlle Léandre, Mat Maneri, Joel Ryan, Christophe Marguet.
  • 2001, Passaggio, Intakt CD 075. Sylvie Courvoisier, Joëlle Léandre, Susie Ibarra.
  • 2002, Duets 2 Rahsaan Roland Kirk, Leo LR CD356. Un duo avec Ramón López.
  • 2002, Ocean of earth, Barking Hoop BKH-007. Kevin Norton, Joëlle Léandre, Tomas Ulrich.
  • 2002, Tempted to smile, Spool SPL 120/LINE 20. Fred Frith, Joëlle Léandre, Jonathan Segel.
  • 2002, No day rising, Spool SPL 121/LINE 21. Brett Larner, Joëlle Léandre, Kazuhisa Uchihashi.
  • 2002, The space_between, 482 Music 482-1017. Philip Gelb, Pauline Oliveras, Dana Reason, Joëlle Léandre.
  • 2002, Evident, 482 Music 482-104. Duo avec Mark Nauseef.
  • 2002, One more time, Leo LR CD422. Steve Lac, Joëlle Léandre.
  • 2003, After you gone, Victo cd091. Barre Phillips, Joëlle Léandre, William Parker, Tetsu Saitoh.
  • 2003, Györ, Reqords REQ001. Duo avec Akosh S.
  • 2003, Sur une balançoire, Ambiances Magnétiques AM 126. Duo avec Gianni Lenoci.
  • 2003-2004, Irène Schweizer: un film de Gitta Gsell, Intakt DVD 121. DVD comportant une interview de Joëlle Léandre.
  • 2004, Firedance, Red Toucan 9327. Joëlle Léandre, India Cooke.
  • 2004, Flowers of peace, Leo LR CD438. Ramón López Flowers Trio.
  • 2004, Lugano, Victo cd096. Quartet Noir.
  • 2004, Cruxes, Balance Point Acoustics bpa010. Aurora Josephson, Joëlle Léandre, Damon Smith, Martin Blume.
  • 2005, Concerto Grosso, Tonesetters, Jazz Halo TS021, 022. Solo.
  • 2005, Face it!, Leo LR CD450. Duo avec Lauren Newton.
  • 2005, At the Le Mans Jazz Festival, Leo LR CD458/459.
  • 2005, Voyages, BJSP 0001. Duo avec Masahiko Satoh.
  • 2005, Open Waves concert, Forward.DEMO 001. Duo avec Carlos Bechegas.
  • 2005, Freeway, Clean Feed CF080CD. Duo avec Pascal Contet.
  • 2005, 25th NWM, Ninth World Music NWM0 25 CD. Un morceau sur une compilation.
  • 2006, Jubilee concert, Intakt DVD 141. Les diaboliques. DVD.
  • 2006, Winter in New York – 2006, Leo LR CD499. Duo avec Kevin Norton.
  • 2006, 9 moments, Red Toucan 9333. Houle, Léandre, Strid.
  • 2006, The Stone Quartet, DMG ARC 0721. Joëlle Léandre, Marilyn Crispell, Roy Campbell, Mat Maneri.
  • 2006, A l’improviste, Kadima Collective Recordings KCR 16. Joëlle Léandre, Barre Phillips.
  • 2007, Psychomagic combination, Setola di Maiale SM1180. Joëlle Léandre, Gianni Lenoci, Vittorino Curci, Marcello Magliocchi.
  • 2007, Duo (Heidelberg Loppem) 2007, Leo LR CD548/549. Duo avec Anthony Braxton.
  • 2007, Live in Israel, Kadima Collective Recordings KCR 17. Solo, et improvisations collectives.
  • 2008, Trace, Red Toucan 9337. Léandre, Vidal, Boni.
  • 2008, Out of nowhere, Ambiances Magnétiques AM 184. Duo avec Quentin Sirjacq.
  • 2008, Basse Continue, HORS ŒL EDITIONS. DVD avec interviews et captations de concerts.
  • 2008, KOR, Leo LR CD522. Duo avec Akosh S.
  • 2008, Transatlantic visions, RogueArt ROG-0020. Duo avec George Lewis.
  • 2009 : Live at Dunois, Leo LR CD535. Duo avec William Parker.
  • 2009 : Live aux Instants Chavires, Kadima Collective Recordings KCR 22. Duo avec Jean-Luc Cappozzo.
  • 2010 : Before After, RogueArt ROG-0032. Trio avec Nicole Mitchell et Dylan Van Der Schyff
  • 2012 : Trans, en duo avec Serge Teyssot-Gay, Intervalle Triton
  • 2013 : The Bill has been Paid, en duo avec Steve Dalachinsky, Dark Tree DT03
  • 2013 : “Trio Ceccaldi avec joelle Leandre, Ayler Records
  • 2014 : ” Hasparren, duo avec daunik Lazro, NoBusiness records
  • 2014 : ” 3, duo avec pascal Contet, Ayler Records
  • 2014 : Sisters Where, RogueArt Rog-0055, duo avec Nicole Mitchell

Théâtre

  • 1977 : Coriolan de William Shakespeare, mise en scène Gabriel Garran, Festival d’Avignon, Théâtre de la Commune

LINKS:

  Homepage
  Wikipedia
  Wikipedia
Wikipedia (F-Flag)

Corrections and additions are welcome – please contact webmaster: info@györgy-szabados.com