BIOGRAPHY:

Szabó Sándor 

Hungarian Guitar artist, Improviser, Composer
Born in 1956 in Törökszentmiklós, Hungary,

 

Involved in György Szabados "Body of Work":

Miként látja Szabados helyét a magyar kultúrában?

Bartók és Kodály óta nem volt nála nyitottabb és tehetségesebb mu­zsikus. Azt is megkockáztatom, hogy Hamvas Béla óta nem volt nála mé­lyebb gondolkodású ember, aki a ze­nében és a gondolkodásban is annyira kimagaslott. Mellette legfeljebb csak divatos, felkapott vagy kedvezmé­nyezett írók, gondolkodók voltak, de kreatív zenész egy sem. О egy terem­muzsikus volt, aki mélyebbre és messzebbre látott, mint bárki előtte.
Haláláig őt tekintettem a hivatalosan el nem ismert magyar szellemi elitnek, akit a hatalom pályája kezdetétől félre­tett, mert nem hiányzott egy tisztán és autonóm módon gondolkodó művész, aki fölé nőtt a mindenkori önjelölt „szellemi elitnek”. Ennek ellenére ki is tüntették több alkalommal. Ez engem is érzéssel töl­tött el, hiszen a hatalom presztízsét rombolta volna, ha Szabadost mellőzik. Szabados fontosságát egyszerűen nem lehetett megkerülni, és életművét a szőnyeg alá söpörni, ami egyébként ebben az országban bármikor bárkivel megtörténhet és meg is törté­nik. Halála óta csend van, üresség, szellemi gyász. Ki fog metafizikai szinten költői szépséggel írni és beszélni a zenéről? Vajon újabb 50 vagy 100 évet kell várni, mire újra születik egy hozzá hasonló géniusz? Páran bizonyára fellélegeztek, hogy most már eggyel kevesebben vannak, akik potenciálisan tényleg a magyar szellemi elitet gyarapítják. Ezt én innen Budapesten túlról így látom és élem meg.

Member of

  2004: Szabados György & Szabó Sándor Duo

LIST OF WORKS:

Discography:

  see Discog

LINKS:

  Homepage
 Babosi László: A ZENE TRANSZCENDENS BOLDOGSÁGA – Beszélgetés Szabó Sándor gitárművésszel, zeneszerzővel [In: Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle_2014/1, 87.-106.old.]

  Lecture by Sándor Szabó, 2016, March in Budapest: “Az improvizációról mélyebben”

Corrections and additions are welcome – please contact webmaster: info@györgy-szabados.com