BIOGRAPHY:

Anthon Braxton

American reed player and componist

born 4 June, 1945 in Chicago

Involved in György Szabados "Body of Work":

Note

“I feel that the great music of György Szabados has not been fully appreciated – nor has his music been documented in an extensive kind of way. Even so – I know this man, he is my brother. I will always love and cherish the experiences we have had together.

When I think of the great music of György Szabados I am reminded of the global spectra of his music world. He has always reminded me of Bela Bartok; he was like a combination of Bartok and Thelonious Monk in a strange and beautiful kind of way.

My hope is that in the future there will be more documentation of his work so more friendly experiencers can be aware of this great man. György Szabados created a music that is equal to anything of the past fifty years, but did not have the opportunities to travel because of the political dynamics of his time period.

He is my brother and I love him. My hope is that his family is well, and I know that the students that learned from him are moving forward, because he was a great scholar and a great teacher.”

-Anthony Braxton, May 15, 2015

„Az az érzésem, hogy Szabados György nagyszerű zenéjét még nem értékelik kellően – és zenéjét sem dokumentálták nagyszabású módon. És mégis – ismerem ezt az embert: a testvérem. A közös élményeinkre mindig szeretettel fogok emlékezni, és becsben fogom tartani.

Ha Szabados György csodálatos zenéjére gondolok, eszembe jut zenei világának világméretű széles skálája. Mindig Bartók Bélára emlékeztetett; mintha Bartók és Thelonious Monk furcsa és szép keveréke lett volna.

Remélem, hogy a jövőben munkáját jobban fogják dokumentálni és több ez irányban kísérletező figyelme fog erre a nagy emberre irányulni. Szabados György olyan zenét alkotott, ami bármivel összevetve megállja a helyét az utolsó ötven évben, de nem volt alkalma utazni a kor politikai körülményei miatt.

Testvérem, és szeretem őt. Remélem, hogy családja jól van,és tudom, hogy tanítványai, akik tőle tanultak, haladnak, mert nagy tudós és nagy tanító volt.

  1. május 15.

Anthony Braxton

Ich habe den Eindruck, dass die großartige Musik von György Szabados, weder die ihr zustehende volle Anerkennung erhalten hat, wie auch seine Musik fachlich noch nicht tiefgehend dokumentiert wurde. Nun, ich kenne diesen Mann, er ist mein Bruder. Ich werde die Begegnungen, die wir gemeinsamen hatten, immer lieben und pflegen.

Wenn ich an György Szabados’ herrliche Musik denke, kommt mir in erster Linie das weltumspannende Spektrum seiner musikalischen Welt in den Sinn. Er hat mich immer an Béla Bartók erinnert, er war wie eine Kombination aus Bartók und Thelonious Monk in einer seltsamen und wunderbaren Weise.

Meine Hoffnung geht dahin, dass es zukünftig eine größere Dokumentation seines Werkes geben wird, so dass Experimentierende sich dieses großen Mannes bewusst werden.
György Szabados erschuf eine Musik, die an alles heranreicht, was in den letzten 50 Jahren geschaffen wurde, obwohl er wegen der politischen Verhältnisse seiner Zeit nicht die Möglichkeit hatte zu Reisen.

Er ist mein Bruder, und ich liebe ihn. Meine Hoffnung ist, dass es seiner Familie gut geht – und ich weiß, dass die Schüler, die er ausgebildet hat, Fortschritte machen werden, weil er ein einmaliger Gelehrter und ein großartiger Lehrer war.

-Anthony Braxton, 15. Mai 2015 Budapest

Member of

related_items  1982 – 2003: György Szabados – Anthony Braxton Cooperation

GSPA1985F   audio info liner_notes  1984: Szabraxtondos

 

GSDA2003F   audio info liner_notes  2003: Triotone (Braxton – Szabados – Tarasov)

related items:
movie_hu
  Promoters concert video
movie_hu  Video with interviews of the musicians (with hungarian, englisch and german subtitles)

LIST OF WORKS:

Discography  (excerpt):

  • 1968 Three Compositions of New Jazz
  • 1968 For Alto
  • 1969 Anthony Braxton [Affinity]
  • 1971 Récital Paris [live] /Futura
  • 1971 Together Alone Delmark
  • 1971 Circle: Paris Concert [live]
  • 1972 Saxophone Improvisations, Series F
  • 1972 Town Hall [live]
  • 1973 Four Compositions
  • 1974 In the Tradition, Vol. 1
  • 1974 In the Tradition, Vol. 2
  • 1974 Quartet Live at Moers New Jazz Festival
  • 1974 Duo, Vols. 1 and 2
  • 1974 First Duo Concert [live]
  • 1974 Trio and Duet Sackville
  • 1974 New York, Fall
  • 1974 Live at Wigmor
  • 1975 Five Pieces
  • 1975 Anthony Braxton Live
  • 1975 The Montreux/Berlin Concerts [live]
  • 1975 Live
  • 1976 Creative Orchestra Music
  • 1976 Elements of Surprise: Braxton/Lewis Duo
  • 1976 Duets
  • 1976 Donaueschingen (Duo)
  • 1976 Quartet (Dortmund) [live]
  • 1976 Solo: Live at Moers Festival
  • 1978 Creative Orchestra (Köln)
  • 978 For Four Orchestras
  • 1978 Alto Saxophone Improvisations (1979)
  • 1978 Birth and Rebirth
  • 1978 NW5-9M4: For Trio
  • 1981 Composition 98
  • 1984 Szabraxtondos (Duett mit György Szabados; Hungarian Radio Record; LP Krém SLPX 17909)
  • 1989 Seven Compositions
  • 1989 Eight (+3) Tristano Compositions 1989: For Warne Marsh
  • 1993 Anthony Braxton’s Charlie Parker Project
  • 1995 10 Compositions (Duet) (mit Joe Fonda)
  • 1997 A Memory of Vienna (mit Ran Blake)
  • 2003 20 Standards (Quartet)
  • 2004 Shadow Company
  • 2004 4 Improvisations (Duets)
  • 2005 Quintet (London) 2004 Live at the Royal Festival Hall
  • 2006 Compositions 175 & 126 (for Four Vocalists and Constructed Environment) [with The Creative Jazz Orchestra]
  • 2006 Sextet (Victoriaville) 2005
  • 2006 Black Vomit (mit Wolf Eyes)
  • 2006 9 Compositions (Iridium)
  • 2007 Creative Orchestra (Bolzano) (mit Italian Instabile Orchestra)
  • 2008 The Complete Arista Recordings of Anthony Braxton (1974 – 1980)

LINKS:

info_en   Homepage
info_en   Anthony Braxton on Facebook

info_en   Wikipedia
info_en
   Wikipedia Discography
info_ge   Wikipedia 

 

Corrections and additions are welcome – please contact webmaster: info@györgy-szabados.com