BIOGRAPHY:

Erdélyi György

Hungarian actor, performer

 


– Az est második részében került sor Erdélyi György és Szabados György Bartók-műsorára. Erdélyit azelőtt is izgatta Bartók zenéje, tevékenysége, ez indította kutatásra, gyűjtésre, s az anyagok megtalálták tolmácsolójukat. Felépült a műsor: a kortárs költészetből válogatott, a nagy zeneszerzőről írt verseket Erdélyi, valamint különböző Bartók dokumentumokat adott elő. Remek partnere ehhez Szabados György, aki Bartók zenéjével és izgalmas improvizációival nem pusztán kísérőzenét nyújt, hanem valamiféle summázást, továbblépést is.

– Erdély György közel tizenöt éve “mondja a magáét”, nincs körülötte hangos hírverés, csak teszi amit fontosnak tart, küzdelmét még a legreménytelenebb helyzetben sem adta fel. A művész felelőssége, a nemzedékek és a kortárs művészet közötti szakadások kérdései izgatják. Ezekről nem csak előadó estjein, de írásaiban is vall. Szép orgánuma, tiszta magyar beszéde, szuggesztív előadása, melyből fegyelem, keménység, erő,ugyanakkor nagyfokú alázat érződik, megmozdítja szunnyadó lelkiismeretünket.

Zika Klára – Magyar Nemzet – 1983.

Involved in György Szabados "Body of Work":


Member of

  1976-81: Szabados György & Erdélyi György

  1981: Szabados György – Erdélyi György – „Kobzos” Kiss Tamás

2005. április 11.:
Nemzeti táncszínház, Refektórium (Bp.I.Színház utca 1-3.), Budapest – Hétfőn, 11-én, este  1/2 8-kor. Refektorium.

A MOZDONY, AZ MÁS — Zenés táncszínházi est József Attila születésének centenáriuma alkalmából, Erdélyi György, a Duna Táncműhely és a Diákszínpad 2000 előadása. R. —szerkesztette: Erdélyi György. Koreográfia: Juhász Zsolt. Zenéjét szerezte: Szabados György. Az összeállítás József Attila életművének eddig soha nem próbált ábrázolása. Olyan játék, amely az emberi és társadalmi drámán túl a költő életének belső történetét tárja elénk. A színpadi játék szöveges részeit végig Szabados György életművének darabjai ölelik körül

2013:
  A MOZDONY, AZ MÁS – Erdélyi György (2013)

LIST OF WORKS:

LINKS:

  Homepage
  ERDÉLYI GYÖRGY – Emlékeim Rónay Györgyről [In: Vigilia_2013_10, p. 184-189]
  Erdélyi György: Jó orvos, ki nem andalítasz (Szabados György) [In: Napútonline, január 28th, 2021]

Corrections and additions are welcome – please contact webmaster: info@györgy-szabados.com